Tényleg az alkalom szüli a tolvajt?

A címben feltett kérdés megválaszolására természetesen nem létezik statisztikákkal alátámasztható, egyértelmű válasz, de a tapasztalat azt mondja, hogy a közmondásnak ezúttal is igaza van, mint szinte mindig. Ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, akkor így egészíthetnénk ki: alkalom szüli a tolvajt, de nem mindenkiből lesz tolvaj, akinek alkalma nyílik rá. És hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha betörésekről van szó, akkor elsősorban azt, hogy soha ne hagyjuk nyitva az otthonunk bejárati ajtaját illetve kertkapuját, mert nagyon sok a besurranó tolvaj, akik fényes nappal, az ingatlanban tartózkodóktól alig néhány méterre tulajdonítják el az értékeket. A besurranásos bűncselekményeket jellemzően nem profi betörők követik el, hanem olyan piti bűnözők, akik észreveszik a kínálkozó alkalmat, és nem tudnak vagy nem akarnak ellenállni a kísértésnek.

Ugyanilyen csábító lehet egy potenciális tolvaj számára a nyitva felejtett ablak, amelyen csak be kell ugrani, vagy egy utcán lezáratlanul hagyott bicikli, amelyre csak fel kell pattanni. Természetesen az ilyen figyelmetlenségek nem mentik fel az elkövetőt, de azért érdemes elgondolkodni azon, hány vagyon elleni bűncselekményt lehetne megelőzni azzal, ha mindenki megtenné a legalapvetőbb óvintézkedéseket.

Bár a legveszélyeztetettebb időszak a december illetve, a nyaralási szezon közeledtével megszaporodnak a betörések, ám ezeknek is csökkenthetjük a valószínűségét néhány egyszerű trükkel. Ha üdülni megy az egész család, és üresen marad a ház vagy a lakás, érdemes megkérni egy rokont vagy megbízható szomszédot, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényt, a felgyűlt hirdetőújságok ugyanis elárulják, hogy hosszabb ideje nincs otthon senki. Ha még biztosabbra akarunk menni, arra is megkérhetjük az illetőt, hogy néha húzza el a függönyöket, esténként kapcsolja fel a villanyt, vagy hallgassa egy ideig a rádiót, tévét, így tényleg azt az illúziót keltheti, hogy otthon vagyunk – hacsak nem tesszük semmissé ezeket az erőfeszítéseket azzal, hogy kiposztoljuk a közösségi oldalakra, hol süttetjük éppen a hasunkat.

Sajnos azonban nem csak alkalom szülte tolvajok léteznek, hanem hivatásos betörők is, akiket ezekkel praktikákkal nem lehet távol tartani az olyan ingatlanoktól, amelyeket kiszemeltek maguknak. Ha tőlük is biztonságban szeretné tudni értékeit, válassza a CRITERION Távfelügyelet Objektum távfelügyeleti szolgáltatását és a CRITERION Távfelügyelet által telepített riasztórendszereket!