Nemrégiben az autólopásokkal kapcsolatos tévhitekről és legendákról írtunk, legújabb írásunkban pedig egy nagyon is valós veszélyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Az egyik angol napilap cikke szerint átalakulóban vannak az autótolvajok szokásai, és ezt a változást a gépjármű-tulajdonosoknak is ajánlatos lekövetniük, ha nem akarnak egy reggel arra ébredni, hogy autójuknak már csak a hűlt helyét találják a garázsban vagy a ház előtt.

Az egyre kifinomultabb lopásgátló eszközök kiiktatása és feltörése helyett a tolvajok manapság már inkább a slusszkulcsokat próbálják megszerezni. A tettesek legtöbbször besurranásos módszerrel igyekeznek elemelni az indítókulcsokat, de az sem ritka, hogy egy hosszú bottal vagy dróttal kísérlik meg a levélnyíláson vagy egy nyitva hagyott ablakon keresztül „kihorgászni” a slusszkulcsot. Az autólopások szervezettségére jellemző, hogy a feladatnak ezt a részét általában piti bűnözőkre, nem ritkán tinédzserekre bízzák, akik lebukásuk esetén csak minimális információval tudnak szolgálni az egész szervezetről. Ha sikerül megszerezni a kulcsot, onnantól lépnek akcióba az igazi profik. A harmadik világ országaiban állítólag egyre nagyobb az igény a nyugati luxusautókra, de azok listaárát természetesen senki nem szeretné kifizetni, ezért az autótolvajok megrendelésre dolgoznak. A jó előre kinézett, majd elkötött járműveket azután rendszerint hatalmas teherszállító hajókon csempészik ki Európából, így az eredeti tulajdonosának esélye sincs azt megtalálni és visszaszerezni egy másik földrészről.

Mit tehetünk ennek kivédése érdekében? Először is semmiképpen ne tartsuk a slusszkulcsot a bejárati ajtó közelében vagy olyan helyen, ami kívülről látható. Egy szakértő egyenesen azt tanácsolja a tulajdonosoknak, hogy éjszaka rejtsék a párnájuk alá az indítókulcsot, mert onnan biztosan nem tudják kihorgászni. Akit azonban nem nyugtat meg ez a megoldás, annak sem kell kétségbe esnie, a CRITERION Távfelügyelet az ország minden pontján elérhető műholdas gépjárművédelmi szolgáltatása ugyanis állandó, 24 órás megfigyelés alatt tartja gépjárművét, amely szükség esetén akár távolról is blokkolható, így a tolvajok számára gyakorlatilag lehetetlenné teszi az autó eltulajdonítását.

Forrás: https://www.dailymail.co.uk/news/article-183612/Car-theft-facts.html