CRITERION Szélhámos hírességek pict

Sokan álmodnak hírnévről, celebbé válni azonban egyáltalán nem könnyű. Bár szerencsés esetben manapság már néhány jól eltalált Youtube-videó is elegendő lehet hozzá, a tartós hírnévhez szinte mindig fel kell mutatni valami komoly teljesítményt is. Nincs ez másként a bűnözők világában sem. Egy sikeresen végrehajtott rablás vagy betörés csak átmeneti ismertséget hozhat az illető számára, ahhoz kevés, hogy évek vagy akár évtizedek múlva is emlékezzenek a nevére. A magyar bűntörténelem jó néhány híres rablót és betörőt számon tart, közülük mutatunk be most néhányat.

A regények és filmfeldolgozások mindig sokat segítenek abban, hogy valakiből legenda legyen, ugyanakkor el is torzítják a róla kialakult képet. A leghíresebb magyar betyárról, Rózsa Sándorról mindenkinek a fiatal Oszter Sándor jut eszébe, azt azonban kevesebben tudják, hogy korabeli személyleírása szerint „kistermetű és zömök, szőke hajú, szürke szemű” ember volt. Bár egyáltalán nem volt az a jóságos Robin Hood, akinek manapság tartják, hiszen legkevesebb 30 embert ölt meg, olyan hírnévnek és népszerűségnek örvendett saját korában, hogy amikor első börtönbüntetése letöltésére Kufsteinbe szállították, vasárnaponként pénzért mutogatták a piactéren.

A közelmúlt bűnözői közül természetesen a „Viszkis” néven elhíresült Ambrus Attila jut eszébe mindenkinek, aki nemrégiben megkapta a neki „járó” filmet is, bebiztosítva helyét a híres magyar rablók panteonjában. Becenevét annak a szokásának köszönhette, hogy a bankrablások előtt egy közeli presszóban lehajtott néhány pohár whiskyt. Közel 30 bankot rabolt ki, miközben civilben élvonalbeli jégkorongozóként kereste a kenyerét. 10 évig ült börtönben, majd új életet kezdett kerámiakészítőként és legújabban tévés személyiségként.

Az alig egy hónapja 92 évesen elhunyt Repülős Giziről (születési nevén Bodnár Gizella) film egyelőre még nem készült, de mivel 2007-ben kiadta önéletírását, talán csak idő kérdése, hogy egy magyar filmkészítő meglássa a történetében rejlő lehetőséget. Repülős Gizi a besurranó tolvajlás nagymestere volt, még bőven 80 felett is aktívan surrantgatott, hosszú pályafutása alatt mintegy 200 bűncselekmény miatt állt bíróság előtt, és összesen 17 évet töltött rács mögött. Becenevét állítólag annak köszönhette, hogy az 1950-es években, amikor még voltak belföldi repülőjáratok, időnként elugrott Budapestről más nagyvárosokba, ott besurrant valahova, majd hazarepült, ám ő maga cáfolta, hogy ez igaz lenne.

Sosem tudhatjuk, kiből lesz legenda, de ha szeretné elkerülni, hogy évtizedek múltán egy azóta már híressé vált betörő áldozatai között sorolják fel, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, és vegye igénybe az ország egész területén elérhető CRITERION Távfelügyelet által telepített lakásriasztó rendszert és a hozzá kapcsolódó vagyonvédelmi szolgáltatást.