CRITERION Tévhitek és városi legendák az autólopásokról

Feltehetően mindenki kapott már tippeket, jó tanácsokat a biztosítójától, a rendőrségtől vagy az ismerőseitől arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti annak valószínűségét, hogy ellopják az autóját. Ezek többségét általában a józanész diktálja, és valóban hatékonyabbá teszik a védekezést az autótolvajok ellen: tartsd magadnál a kocsikulcsokat és az értékeidet, zárd be az ajtókat, tekerd fel az ablakokat, ne parkolj sötét, félreeső helyeken, stb. A hasznos tanácsokkal párhuzamosan azonban számos legenda illetve tévhit is kering az autólopásokról, ezeknek járunk utána mostani írásunkban.

Széles körben tartja magát az a nézet, hogy az autólopás nem erőszakos bűncselekmény, és csak egy áldozata van, az autó tulajdonosa. A rendőrségi statisztikák azonban mást mutatnak. Pontos adatokat természetesen nem lehet tudni, de becslések szerint a lopott autók 90%-át bűncselekmények elkövetésére használják, például rablásra, kábítószer-szállításra vagy embercsempészetre. Ráadásul egy kutatás szerint mintegy 200-szor nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy lopott autó közúti baleset résztvevője lesz, mint egy olyan jármű, amit a saját tulajdonosa vezet.

Sokan úgy gondolják, hogy a riasztók és a kormányzárak elijesztik a tolvajokat. Ez azonban csak részben igaz. Amikor egy autótolvaj egy parkolóban „válogat”, természetesen igyekszik a legkisebb ellenállás felé menni, és ha ugyanabból a típusból van kormányzáras és kormányzár nélküli is, nyilván az utóbbit választja. Ám egy profinak, aki megrendelésre visz egy bizonyos autót, amelyet esetleg már több napja figyel, nem okozhat gondot – legfeljebb néhány perc vesződséget – egy riasztó (a vijjogásra már úgyis immunissá vált mindenki) vagy egy lefűrészelhető kormányzár.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az autótolvajok magányos farkasok, a valóság azonban ennek pont az ellenkezője. Az autólopás többmilliárd dolláros „üzletág”, ezért természetesen a szervezett bűnözés sem maradhat ki belőle. Nagy értékű luxusautók esetén kiemelkedően jó a kockázat-profit arány, ezért a nemzetközi bűnszervezetek is érintettek az ügyben. Sokkal közelebb járunk az igazsághoz, ha magányos tolvajok helyett inkább jól szervezett bandákat képzelünk magunk elé, ahol mindenkinek megvan a jól körülhatárolt feladata, amit profin végre is hajt.

Ha biztonságban akarja tudni autóját, vegye igénybe a CRITERION Távfelügyelet Gépjárművédelmi szolgáltatását, a 24 órás központi felügyelet ugyanis állandó megfigyelés alatt tartja gépjárművét, amely szükség esetén akár távolról is blokkolható, mindez a műholdas helymeghatározással kiegészítve igazán hatékony védelmet biztosít a tolvajok ellen.