CRITERION-Egy profi betörő vallomása 2

Folytatjuk az előző cikkünkben megkezdett tippek ismertetését, amelyeket Michael Fraser, egykori hivatásos betörő, jelenlegi biztonsági szakértő adott azoknak, akik nem szeretnének betörők áldozatává válni. Ha kíváncsi vagy, hogy a házi kedvencek tartása mennyiben könnyíti meg a betörők dolgát, olvasd el cikkünk első részét, az alábbiakban pedig a 12 jótanács második felét olvashatod.

7. Soha ne tartsd az ablakokból vagy a bejárati ajtóból jól látható helyen a falinaptárt, amelybe a teendőket és a közelgő nyaralásokat, kiruccanásokat írod fel, mert így illetéktelen személyek is tudomást szerezhetnek a terveidről.

8. Ne címkézd fel a ház különböző helyiségeihez – garázs, fészer, pince – tartozó kulcsokat, mert egy esetleges betörés során értékes perceket spórolhatsz ezzel a betörőknek.

9. A házad vagy a lakásod olyan biztonságos, mint a leggyengébb láncszeme, vagyis hiába védi betörésbiztos bejárati ajtó, ha az ablakokat nem csukod be, az erkélyajtót nyitva felejted, vagy a hátsó bejáratot csak egy szimpla retesszel zárod.

10. A postás mindig kétszer csenget. A betörők célja minél kisebb energia befektetéssel minél nagyobb zsákmányra szert tenni, ezért ahol egyszer már sikeresen „bevásároltak”, oda jó eséllyel visszatérnek, hiszen pontosan ismerik az ingatlan gyenge pontjait, és a lakók szokásait is sikerült kifigyelniük.

11. A szépen zöldellő kert és a kerti bútorok megédesíthetik a szabadidőt, ugyanakkor megkönnyítik a betörők dolgát, a növények között lopakodva ugyanis észrevétlenül közel tudnak osonni a házhoz, az erkélyajtók üvegét pedig nagyon sokszor az ott talált székekkel vagy asztalokkal verik be.

12. Időnként készíts fotókat a szobákról, ennek nagy hasznát veheted egy betörés után, ugyanis a nagy felfordulásban sokszor hónapokba telik, mire feltűnik egy-egy tárgy eltűnése. A fotók segíthetnek felfrissíteni a memóriádat, ha bekövetkezik a baj.

+1. Ha valódi biztonságban akarod tudni értékeidet, bízd otthonod védelmét szakemberekre, telepíttess lakásriasztó rendszert és vedd igénybe a Magyarország egész területén elérhető CRITERION távfelügyeleti szolgáltatást, amely 0-24 figyeli ingatlanodat, és azonnal riaszt téged illetve a hatóságokat, ha illetéktelen behatolást észlel.

Forrás: https://www.thesun.co.uk/news/3229098/ex-burglar-michael-fraser-gives-the-top-20-tips-you-need-to-beat-a-break-in-and-keep-your-possessions-and-family-safe/