CRITERION-Az autótolvajok tízparancsolata 2

Előző cikkünket folytatva bemutatjuk az amerikai Reader’s Digest magazin hosszú összeállítása alapján tíz pontba szedett tudnivalókat, amelyekkel minden autósnak tisztában kell lennie, ha meg akarja óvni a kocsiját.

6. Minél jobban el van rejtve egy autó, a tolvajok annál szívesebben foglalkoznak vele. A parkolóházak és mélygarázsok nagy előnye tolvajszemmel, hogy viszonylag sötétek és kihaltak, ezért messziről hallani, ha közeledik valaki. De az éjszaka közepén ettől sem nagyon kell tartani.

7. Bár sok autólopást az alkalom szül, a tolvajok sokszor hosszú hetekig képesek figyelni egy autót és a tulajdonosát, mielőtt akcióba lépnek. Különösen a téli hidegben gyakoriak az olyan esetek, hogy valaki reggelente a ház előtt magára hagyja a járó motorral melegedő kocsiját, amíg a család odabent készülődik az induláshoz. Ha ezt egy élelmes tolvaj kiszúrja, és megfigyelései azt bizonyítják, hogy rendszeresen előforduló esetről van szó, akkor előbb-utóbb le fog csapni.

8. Az autótolvajokat hajlamosak vagyunk magányos bűnözőként elképzelni, pedig ez a kép nem is állhatna távolabb a valóságtól. Aki autólopással foglalkozik, az sokszor megrendelésre szállít bizonyos típusokat, és neki is dolgoznak megfigyelők, akiknek fizet a hasznos információkért, például ha egy megfelelő célpont rendszeresen ugyanazon a helyen parkol egy adott napszakban. Amikor pedig megtörténik a lopás, általában ugrásra készen várják a zsákmányt egy szerelőműhelyben, ahol vagy darabokra szedik vagy átalakítják annak megfelelően, mi lesz a további sorsa.

9. A biztonsági zárak tényleg érnek valamit. Mivel rengeteg autó van az utakon és a parkolókban, a tolvajok megengedhetik maguknak, hogy válogassanak. Éppen ezért általában gyorsan lemondanak azokról a kocsikról, amelyeken kormányzár, váltózár vagy egyéb lopásgátló van, és könnyebb zsákmány után néznek.

10. Az autótolvajok nem szeretik a műholdas nyomkövetővel vagy más központi gépjármű-megfigyelő szolgáltatással védett autókat, azokat ugyanis szinte lehetetlen meglovasítani. Éppen ezért jó választás a CRITERION 24 órás szolgáltatása, amely folyamatosan figyeli a járművet, és például, ha a gépjárműajtó nyitása után bizonyos időn belül nem történik meg a gépjárművezető azonosítása, a rendszer azonnal és automatikusan riasztást küld a távfelügyeleti központba.

Forrás: https://www.rd.com/advice/travel/car-thief-secrets/