CRITERION-Az autótolvajok tízparancsolata 1.

Az amerikai Reader’s Digest magazin hosszú összeállítást közölt az autótolvajokról, ebből szemezgetve tíz pontba szedtük azokat a tudnivalókat, amelyekkel minden autósnak tisztában kell lennie, ha meg akarja óvni a kocsiját. Cikkünk első részében az első öt ponttal ismertetjük meg olvasóinkat:

1. Az autótolvajok imádják a régi autókat. A mozifilmekben vagy a TV-műsorokban a tolvajok általában nagy értékű luxusverdákat kötnek el, a valóságban azonban inkább a régebbi modellekre utaznak, azokat ugyanis sokkal könnyebb meglovasítani. A 2000-es években jelentek meg a fejlettebb indítórendszerek és a chippel ellátott slusszkulcsok, amelyek már jobban feladják a leckét a tolvajoknak, de az annál régebbi autókat egy profinak gyerekjáték ellopnia. Szóval egy 20 éves autó tulaja nem is tévedhetne nagyobbat, amikor azt gondolja, hogy „ugyan kinek kellene ez a vén tragacs?”

2. Egy lopott autót nagyon nehéz újraértékesíteni, ezért a legtöbb elkötött kocsi illegális bontókban köt ki, ahol darabjaira szedik, és alkatrészként adják el. Vagyis az a tulajdonos sem érezheti biztonságban magát, akinek az autóján van valamilyen szépséghiba vagy különös ismertetőjegy, mint például egy behorpadt elem, a tolvajokat ugyanis inkább az érdekli, ami a motortérben van.

3. Az autófeltörések gyakoribbak, mint maguk az autólopások. Ráadásul egy ablak betöréséhez igazán nem kell nagy szakértelem, de még speciális eszköz sem, egy fél tégla is megteszi. Hiába a sok felvilágosító kampány és figyelmeztetés, még mindig sokan hagynak táskát vagy fényképezőgépet az autójukban, egy tolvaj számára pedig ez maga a felhívás keringőre.

4. A biztonságosnak hitt környékek igazi aranybányák az autótolvajok számára, hiszen ők is figyelemmel kísérik a rendőrségi statisztikákat, és amikor egy környékről hivatalosan kijelentik, hogy biztonságos, az azonnal bekerül a látókörükbe, az ott élők ugyanis jellemzően elkényelmesednek, elhiszik, hogy nekik nincs félnivalójuk.

5. A tolvajok a nyilvános parkolókat kedvelik a legjobban. A repülőterek, bevásárlóközpontok vagy stadionok parkolóiban kedvükre kiválaszthatják a nekik tetsző típusú járműveket, éppen ezért igyekezzünk mindig az adott épület bejáratához legközelebb parkolni, hogy autónk benne legyen a biztonsági kamerák látószögében.

Aki ennél is biztosabb védelemre vágyik, annak a CRITERION 24 órás gépjármű-megfigyelő szolgáltatását ajánljuk, amely szükség esetén képes távolról blokkolni a megfigyelt és műholdas helymeghatározással is ellátott autót.

Forrás: https://www.rd.com/advice/travel/car-thief-secrets/