Régi hagyomány, hogy a szilveszteri műsorokban tréfás sportjelenetek is helyet kapnak, itt szokták összegyűjteni a hálószaggató öngólokat, a pingpongasztalt felborító mentéseket, a teniszlabdával kilőtt labdaszedőket, a vizesárokba boruló lovasokat vagy éppen a kanyarban kicsúszó bicikliversenyzőket. Persze, nem csak a sportban követnek el hibákat az emberek, minden szakmának megvannak a maga balekjai, nem kivételek ez alól a betörők sem.

1994 óta létezik a Darwin-díj, amelyet azok érdemelhetnek ki, akik saját ostobaságuk következtében hunynak el, így téve meg azt a szívességet az emberiségnek, hogy nem örökítik tovább ostobaságukat. A díj jelöltjei közé jó néhány ügyefogyott betörőnek sikerült már bekerülnie, ezek közül a néha bizarr, néha mókás esetek közül válogattunk ki néhányat.

Nem sokkal a díj megalapítása után egy kanadai betörő egy tizenkettedik emeleti lakásba próbált bejutni az erkélyen keresztül, ám annyira meglepődött, amikor otthon találta a háziakat, hogy ijedtében a mélybe zuhant.

Néhány éve Svédországban egy középiskolát rabolt ki két betörő a hajnali órákban, de amikor távozni akartak, a gondnok meglátta őket. A két rémült rabló menekülőre fogta a dolgot, és az előre eltervezett útvonal helyett egy rövidebb úton igyekeztek kereket oldani. Mivel az iskola egy magaslaton volt, úgy döntöttek, hogy a 20 méter magas gránit sziklafalon leereszkedve menekülnek el. A sötétben azonban megoldhatatlan feladatnak bizonyult számukra a vizes sziklafalon történő lejutás. Holttestükre a fal tövében találtak rá, körülöttük a szanaszét szóródott zsákmánnyal.

New Yorkban egy botcsinálta betörő a tetőn keresztül próbált behatolni egy butikba. Miután szétfeszítette a tetőablakot védő rácsokat, vélhetően beugrott a lyukon, a pulóvere azonban beakadt az egyik rácsba. Felakasztott holttestére másnap reggel találtak rá a bolt nyitásakor.

Természetesen nem ezekből az esetekből kell kiindulnunk, amikor otthonunkat meg akarjuk védeni a betörésektől. Mindenhol akadnak ügyetlen bűnözők, de azt sosem tudhatjuk, hogy a mi értékeinket egy potenciális Darwin-díjas vagy éppen egy dörzsölt profi akarja-e eltulajdonítani. Aki az utóbbiaktól is biztonságban szeretné tudni otthonát, az válassza a CRITERION Távfelügyelet által telepített lakásriasztó rendszert és a hozzá kapcsolódó vagyonvédelmi távfelügyeleti szolgáltatást, mert ennek kijátszásába még a legrafináltabb betörők bicskája is bele szokott törni.