Télen kevesebb a betörés?

A logika azt diktálná, hogy betörések szempontjából a nyár a legveszélyeztetettebb időszak, elvégre hagyományosan olyankor utaznak nyaralni a családok, és az is leginkább csak nyáron szokott előfordulni, hogy az ember nyitva felejti az ablakot, amin aztán egy élelmes betörő be tud surranni. A statisztikák azonban ellentmondanak ennek az érvelésnek.

Az egyik legnagyobb hazai biztosító adatai szerint az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a decemberi betörések száma, gyakorlatilag megduplázódott az előző hónapokhoz képest. Ráadásul az okozott anyagi kár is jelentősebb ilyenkor. Mi lehet ennek az oka? Elsősorban az, hogy az ünnepek előtt minden lakásban felhalmozódnak a karácsonyra szánt ajándékok, amelyek nem ritkán nagy értékű elektronikai cikkek. De általában készpénzt is többet tartunk magunknál, illetve otthon, ha tudjuk, hogy több vásárlást is szeretnénk lebonyolítani az elkövetkező időszakban. A betörők dolgát pedig nagyban megkönnyíti, hogy sokan a rokonoknál töltik legalább a karácsony egyik napját. Sajnos a kelleténél jóval több emberrel fordul elő minden évben, hogy amíg ő a bejglit majszolja vagy éppen a halászlét kanalazza valamelyik családtagjánál, addig az otthonába illetéktelenek hatolnak be, és megszabadítják értékeitől. A betörők másik nagy kedvence a Valentin-nap, amikor sok férfi romantikus vacsorával lepi meg szerelmét, és rengeteg lakás marad üresen – a bűnözők legnagyobb örömére.

Hogyan védekezhetünk az ünnepi betörések ellen? Ha jót akarunk magunknak, ne írjuk ki egyik közösségi oldalra sem, hogy hová készülünk az ünnepekben, ne posztoljunk a kedvenc éttermünkből vagy egy másik városban lakó rokonunk otthonából, a betörők ugyanis legalább olyan lelkesen böngészik a potenciális áldozatok üzenőfalát, mint a legjobb barátaink.

Aki pedig teljesen biztosra akar menni, az válassza a Magyarország egész területén elérhető CRITERION Biztonsági Szolgáltatások Zrt. által nyújtott távfelügyeleti szolgáltatást és telepített riasztórendszert. A betörők túlnyomó többsége ugyanis meg se próbálkozik olyan ingatlanokkal, amelyeket a CRITERION véd, inkább könnyebb zsákmány után néz.

Forrás: http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/itt_a_tel_megduplazodik_a_betoreses_lopasok_szama_es_a_tuzesetek_is_gyakoribbak.6159.html