CRITERION-6+1 meglepő tény a betörésekről

 

1. A betörések több mint egyharmadában a behatoló a bejárati ajtón át jut be az ingatlanba.

Ha nyitva találják, egyszerűen csak besétálnak, máskor felfeszítik az ajtót, de a lényeg, hogy a legtöbb betörésnél a bejárati ajtó a behatolási pont, ezért egy jó zárat mindenképpen érdemes beszerezni.

2. A betörések túlnyomó többsége nem tart tovább 10 percnél.

De vannak bűnözők, akik még ennél is kevesebb időt szoktak a feltört lakásokban tölteni. Éppen ezért a betörők mindig a könnyű célpontokat keresik, ahová minél gyorsabban be tudnak jutni.

3. A betörések nagy részét közelben lakó bűnözők követik el.

Egy átlagos betörő legfeljebb három kilométerre lakik a kiválasztott célponttól. Mivel nem számít idegennek a környéken, könnyen ki tudja figyelni az adott család napirendjét, és feltűnés nélkül megbizonyosodhat róla, hogy a ház üres.

4. A betörők közel 30%-a egy nyitva felejtett ajtón vagy ablakon keresztül jut be az ingatlanba.

Elsősorban a kertes házak és a földszinti lakások vannak veszélyben, különösen ha sűrű sövény vagy lombos fák takarják a kilátást az utca felől. Egy kis odafigyeléssel sok betörés megelőzhető lenne.

5. 10 esetből 3-ban valaki otthon van betörés közben.

Sokkoló érzés egy feldúlt lakásba hazatérni, de ennél is súlyosabb traumát élnek át azok, akik otthon tartózkodnak a betörés idején. Az ilyen esetek áldozatainak sokszor hosszú évekre van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák a megrázkódtatást, amit az okoz, hogy a saját otthonukban rabolják ki, esetleg bántalmazzák őket.

6. A legtöbb betörés 10.00-15.00 óra között történik.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a betörők az éj leple alatt szeretnek dolgozni. Valójában a betörések többsége fényes nappal történik, amikor a lakók dolgoznak vagy iskolában vannak.

+1. A betörők kerülik a riasztórendszerrel ellátott és távfelügyeleti szolgáltatást igénybe vevő lakásokat.

Ebben igazából nincsen semmi meglepő. A betörők nem önmaguk ellenségei, a könnyű célpontokat szeretik, ahol minél kisebb a lebukás kockázata, márpedig a riasztórendszerrel és távfelügyeleti szolgáltatással védett ingatlanok nem ilyenek. Ahol a CRITERION Biztonsági Szolgáltatások Zrt. által telepített lakásriasztó rendszer van és a távfelügyeleti és szolgáltatása működik egyetlen betörőnek sincs könnyű dolga, a 0-24-ig ügyelő diszpécserszolgálat ugyanis a behatolás első jelzésére riasztja a járőröket és szükség esetén a hatóságokat.