Rablóból lesz a legjobb pandúr, tartja a mondás, és való igaz, hogy egy bűnöző gondolkodásmódját kétségkívül egy másik bűnöző ismeri a legjobban. Ebből indulhatott ki az egyik angliai biztosító is, amikor úgy döntött, kikéri 12 egykori betörő véleményét a betörésekről, elvégre az első kézből szerzett információ a legmegbízhatóbb.

Az említett „szakemberek” több érdekes dolgot is elárultak módszereikről, például bevallották, hogy a betörők nagy része igazi opportunista, nem tölti hosszadalmas tervezgetéssel az időt, hanem kihasználja az adódó lehetőségeket. Megerősítették, hogy a közösségi médiumok elterjedése nagyban megkönnyíti a dolgukat. Példaként felhozták a korábbi angol válogatott labdarúgó John Terry esetét, aki kiposztolt egy képet az Instagramra 3,4 millió követőjének arról, hogy éppen a családjával síel – még aznap este betörtek a házába, ahonnan mintegy 140 millió forintnak megfelelő értékben vittek el ékszereket és egyéb holmikat.

Amikor arról kérdezték őket, hogy mi a leghatékonyabb védelem a betörések ellen, 12-ből 11-en azt felelték, hogy a távfelügyeleti rendszerbe bekötött házakra és autókra nem vesztegetik az idejüket, inkább könnyebb célpontokat keresnek. Elsősorban olyan lakásokat és házakat választanak, ahova gyorsan be tudnak jutni, és öt percen belül már távozhatnak is. A távfelügyeleti szolgáltatás mellett a biztonsági kamerák, az ugató kutyák és a masszív, erős ajtók jelentik a legbiztosabb védelmet, ezek láttán inkább továbbállnak az értékeinkre pályázó betörők.

A felmérés persze nem reprezentatív, hiszen tucatnyinál sokkal több betörő tevékenykedik Angliában és a világban, egybehangzó véleményüket mégis hiba lenne figyelmen kívül hagyni: az az ingatlantulajdonos, aki veszi a fáradságot és pénzt áldoz arra, hogy valamilyen óvintézkedést tegyen otthona védelmében, nagyobb eséllyel tudja távol tartani a betörőket. A megkérdezett „szakértők” elmondásából az is kiderül, hogy a távfelügyeleti rendszerek nyújtják messze a leghatékonyabb védelmet, ezért az egyik legjobb megoldás a Magyarország egész területén elérhető CRITERION Biztonsági Szolgáltatások Zrt. által nyújtott távfelügyeleti szolgáltatás és telepített riasztórendszer. Ha ezt választja, nyugodtan alhat, profik vigyáznak értékeire.