Azt mondják, ingatlanvásárlásnál három dolog számít, mielőtt meghoznánk a végső döntést: a környék, a környék és a környék. Elsőre talán vicceskedőnek tűnhet ez a kijelentés, de ha jobban belegondolunk, nagyon is igaz. A fürdőszobát ugyanis fel lehet újítani, a falakat újra lehet festeni, az erkélyt be lehet üvegeztetni, de a szomszédokat nem lehet lecserélni, a zajos főutat nem lehet áthelyeztetni, és a szemközti romkocsmát sem könnyű bezáratni.

A jó környék meghatározása azonban nem egyértelmű, mert mindenkinek mások az igényei. Van, aki csöndre vágyik, és akadnak, akiknek a pezsgő kulturális élet a legfontosabb, de egyvalami közös: mindenki biztonságos környéken akar lakni. Éppen ezért az ingatlanvásárlók évről évre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a rendőrségi statisztikáknak, amelyekből kiderül, melyik településen hány betörést követtek el az elmúlt években. (Ezen a honlapon bárki ellenőrizheti a választott település bűnözési mutatóit: https://prestat.lechnerkozpont.hu/bunmegelozes/#/login)

A rendőrség által közzétett adatokból egyértelműen kiderül, hogy a betörők a pénz útját követik. Ahol viszonylag sok a nagy értékű ingatlan, ott a legtöbb a betörés is. Ilyen szempontból a legveszélyeztetettebb környék Magyarországon Budapest II. és XI. kerülete, a vidéki városok közül pedig elsősorban a nagyobb megyeszékhelyeken fordul elő sok betörés, mint Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Debrecen és Győr. De ha megyére lebontva vizsgáljuk az adatokat, akkor is az látszik belőlük, hogy csak Budapesten több betörést hajtanak végre, mint az utána következő három megyében (Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén) összesen.

Természetesen nem költözhet mindenki Zala megyei kis falvakba, amelyek a statisztikák szerint a legbiztonságosabbak, de így sem kell kétségbeesni, a CRITERION távfelügyelet és riasztórendszer telepítése ugyanis hatékony védelmet biztosít minden betörés és illetéktelen behatolás ellen, a 24 órás diszpécser- és járőrszolgálat az ország minden városában biztonságossá teszi a rendszerbe bekötött ingatlanokat.