A filmek és a tévéműsorok sok esetben abba a tévképzetbe ringathatnak, hogy szakértőivé váltunk bizonyos dolgoknak pusztán azért, mert számtalan ezzel foglalkozó filmet láttunk már. Mindenki tudni véli, hogyan kell egy bombát hatástalanítani, hogyan kell egy kihallgatás során beismerő vallomást kicsikarni valakiből vagy egyetlen mozdulattal ártalmatlanná tenni egy támadót. A valóságban azonban egy hollywoodi alkotásból tanult fogásoknak nem sok hasznát vesszük, elvégre azokat forgatókönyvírók, színészek és rendezők találják ki, akiknek nem a hitelesség az elsődleges célja, hanem a hitelesség látszata és a szórakoztatás.

Hasonló a helyzet a betörésekkel és illetéktelen behatolásokkal is. Aligha van olyan ember, aki ne látott volna több tucatnyi filmet, amelyben a betörőket néhány ügyes trükkel megfutamítják vagy ártalmatlanná teszik a házban lakók. De legyünk óvatosak, mert ami a kis Kevinnek sikerült a Reszkessetek betörők! különböző epizódjaiban, az csak hollywoodi díszletek között a működőképes, a való életben nem sok hasznát vennénk ezeknek a trükköknek.

Dave Young amerikai otthonvédelmi szakértő szerint fontos, hogy minden családnak legyen egy begyakorolt terve, amelyet végrehajt betörés esetén. Nem elég beszélni arról, hogy mi a teendő, ténylegesen végig is kell csinálni a gyakorlás során, stresszhelyzetben ugyanis az ember könnyebben fel tudja idézni a mozdulatokat, mint a szavakat. A tervben szerepelnie kell annak, hogy ki hívja a rendőrséget, ehhez érdemes a telefonkészülék gyorshívójába beprogramozni a számukat, a gyerekeknek meg kell tanítani, hova bújjanak ilyenkor, a felnőtteknek pedig fel kell mérniük, hogyan tudják a leghatékonyabban húzni az időt, amíg a rendőrség odaér.

Természetesen efféle akciótervre többnyire nincsen szükség, ha valaki a távfelügyeletet választja. Amennyiben az adott ingatlanban riasztórendszer korábban telepítésre került, a CRITERION Távfelügyelet 24 órás diszpécserszolgálata illetéktelen behatolás esetén azonnal riasztja a járőrszolgálatot, illetve a hatóságokat, így a betörőknek nem marad idejük és lehetőségük az értékek eltulajdonítására.