criterion a betörők gondolkodásmódja

A futballban az edzők sokszor adják azt a tanácsot a védőknek, hogy rögzített játékhelyzeteknél gondolkodjanak csatár módjára, úgy támadják a labdát, mintha gólt akarnának szerezni, mert így nagyobb esélyük van arra, hogy megelőzzék az emberüket, és felszabadítsák a kaput. A foci, mint minden sport, az élet metaforája, és az ott szerzett tapasztalatok nem egyszer más területeken is felhasználhatók. A fenti példánál maradva sokszor az a leghatékonyabb védekezés, ha megtanulunk az ellenség fejével gondolkodni, mert így felkészülhetünk a lépéseire.

Ugyanez igaz a betörésekre is. Ha képesek vagyunk magunkévá tenni a betörők gondolkodásmódját, könnyebben védekezhetünk ellenük, és megállapíthatjuk, saját otthonunkat milyen mértékben fenyegeti a betörés veszélye. Általános tévhit, hogy a rablók a gazdagokra utaznak, és kizárólag olyan házakba törnek be, ahonnan nagy zsákmánnyal távozhatnak. Ezzel szemben a valóság az, hogy egy betörő számára az ideális célpont az olyan ingatlan, ahová gond nélkül be tud jutni, ott minél gyorsabban tud végezni, majd anélkül tud távozni, hogy észrevennék vagy rajtakapnák. A fentieket figyelembe véve érdemes körüljárni a saját házunkat, mintha betörést akarnánk megtervezni, és közben feltenni magunknak néhány kérdést.

Milyen zár védi a bejárati ajtót? Vannak biztonsági kamerák? Fel van szerelve riasztó? Az utcáról illetve a szomszédból rálátni a bejáratra?
Sokan törekednek arra, hogy magánéletük védelmében minél sűrűbb sövénnyel vagy minél magasabb fallal vegyék körül házukat, amivel az ártalmatlan kíváncsiskodókat valóban távol is lehet tartani, ám aki betörést tervezgetve méri fel a terepet, az a tenyerét dörzsöli egy olyan ingatlan láttán, amelyre sehonnan nem nyílik rálátás.

Közvetlenül ezután gondoljuk végig, mennyire fix a napirendünk. Vajon egy türelmes megfigyelő néhány nap alatt fel tudná térképezni, mikor üres az ingatlan?
Ha ezekre a kérdésekre a betörő szemszögéből nézve pozitív válaszokat tudunk adni, akkor bizony nem vagyunk a legnagyobb biztonságban. Mit lehet ilyenkor tenni? A legjobb megoldás az, ha kijavítjuk az így felfedezett gyengeségeket, valamint ha profikra bízzuk otthonunk védelmét.

A Criterion távfelügyelet által telepített lakásriasztó rendszerek és a hozzá kapcsolódó távfelügyeleti szolgáltatások a nap 24 órájában gondoskodik értékei védelméről. 25 év tapasztalattal és magas szintű szakértelemmel óvja az ingatlanokat és gépjárműveket, nem hagyva egyéb választást a betörőknek, mint hogy másik célpont után nézzenek. Kérje díjmentes biztonságtechnikai helyszíni tanácsukat otthona védelmének érdekében.