CRITERION- a betörés lélektani hatásai

Kívülállóként a betörések okozta kárt többnyire az eltulajdonított vagyontárgyak értéke alapján szoktuk megbecsülni, és csak ritkán esik szó a behatolás lélektani hatásairól. Sokan egészen addig nem gondolnak bele, milyen érzelmi sokk éri az áldozatokat, amíg ők maguk nem kerülnek hasonló helyzetbe. Azt jegyzőkönyvbe lehet venni, hogy mennyi készpénz, milyen elektronikai eszközök vagy hány nagy értékű ékszer tűnt el, arra azonban nincsen rubrika a rendőrségi űrlapokon, hogy a sértettek lelkivilágára milyen hatással van egy sáros lábnyom a hitvesi ágyon, egy miszlikbe szaggatott családi fotóalbum vagy egy kibelezett plüssmaci a gyerekszobában.

2016-ban az egyik vezető biztosító felmérést készített az Egyesült Királyságban, amely azt állapította meg, hogy a betörések áldozatainak átlagosan nyolc hónapra van szükségük ahhoz, hogy ismét biztonságban tudják érezni magukat az otthonukban. A megkérdezettek közel fele azonban soha többé nem érzi magát tökéletes biztonságban ott, ahová egyszer már betörtek. Sokan az otthonvédelem megszállottjaivá válnak, és állandó félelemben élnek, hogy újra megtörténhet a baj, minden tizedik áldozatot pedig annyira megvisel a betörés, hogy inkább a költözés mellett dönt.

A betörés nem pusztán az értékek elvesztéséről szól, hanem az emberek biztonságérzetét is elrabolja. Felnőttként is nehéz ezt megélni, a gyerekeket azonban még jobban megviseli egy ilyen erőszakos behatolás. Sok szülő arról számolt be, hogy a betörés után gyermekük iskolai teljesítménye romlott, gyakoribbá vált az ágybavizelés, rémálmok gyötörték őket, nem érezték biztonságban magukat – ráadásul ezek a tünetek akkor is jelentkeztek, ha a gyerek nem is volt otthon a betörés idején. Ezeket a gyerekkori traumákat sokan felnőttként is magukkal cipelik. Azok közül, akik fiatalon betörés áldozataivá váltak, minden harmadik megkérdezett felnőtt korában is éjszakai fénnyel alszik, 44%-uk pedig nem szeret éjszakára egyedül maradni a saját otthonában.

A Criterion távfelügyelet által telepített lakásriasztó rendszerek és a hozzá kapcsolódó távfelügyeleti szolgáltatások nem csak értékeit óvja, hanem családtagjai biztonságérzetére is vigyáz. Egy meghiúsított betörés – a vagyontárgyak megóvásán túl – azt is jelenti, hogy továbbra is igaz marad az „én házam, az én váram” mondás, és nem kell illetéktelen behatolástól tartania a saját otthonában.