CRITERION a legtutibb rejtekhelyAz egyik vezető hazai biztosító tavaly tett közzé egy felmérést, amelyből kiderül, hová rejtik a magyarok a legszívesebben értékeiket. A többség (45%) valamilyen nehéz bútor mögött érezte a legnagyobb biztonságban a pénzét és egyéb vagyontárgyait, a második helyre (20%) kissé meglepő módon a fagyasztó futott be, a dobogó harmadik foka pedig (16%) a padlószőnyeg alatti rejtekhelyé lett. Ha ezt összevetjük más országok hasonló felméréseivel, megállapíthatjuk, hogy a magyarok pont olyan okosak (vagy buták), mint az Amerikában vagy Nyugat-Európában élők, a fejlett világban ugyanis mindenhol ezek a legnépszerűbb rejtekhelyek, és csak az asztal vagy szék alá ragasztott borítékkal, illetve a süteményes doboz aljára rejtett ékszerekkel vagy pénzkötegekkel lehetne kiegészíteni a listát.

De vajon mennyire hatékonyak ezek a rejtekhelyek, ha mindenki ismeri őket, és még azt sem lehet rájuk fogni, hogy országonként változnának? A szakemberek szerint kevéssé, a betörők ugyanis más logika szerint dolgoznak, mint ahogy mi gondolkodunk. A lakberendezés egyik alapvető trendje az, hogy a helyiségek közepét általában szabadon hagyjuk, és a falak mentén helyezzük el az ágyakat, bútorokat, könyvespolcokat, stb. Amikor egy betörő átkutat egy lakást, ezt kihasználva „megtisztítja” a falakat, és a fiókokat, polcokat, dobozokat a szoba közepére hajigálva módszeresen végigmegy mindenen. A betörők nem vigyáznak a holminkra, kizárólag a bennük elrejtett értékek érdeklik őket. Hiába készítünk nagy műgonddal dupla fenekű fiókot, amit rendeltetésszerű használat során soha senki nem venne észre, a bűnözők egy mozdulattal ripityára törik, és az azonnal felfedi tartalmát.

Éppen ezért nem szerencsés könnyen széttörhető, kinyitható holmik belsejébe rejteni bármit is, válasszunk inkább masszív, nehezen mozdítható tárgyakat, például egy tömörfa ágy egyik üreges lábát vagy a mosógép lecsavarozott hátlapja mögötti részt. Tökéletes megoldást azonban ezek a rejtekhelyek sem jelentenek, a hatékony vagyonvédelem legbiztosabb módja a Criterion távfelügyelet, amely 24 órás védelmet nyújt minden behatolás és lopási kísérlet ellen.

Forrás: https://www.alon.hu/orszagos-hirek/2017/10/ezekre-a-helyekre-dugja-el-a-magyar-az-ertekeit-a-betorok-elol