a leggyakrabban lopott autómárkaAmikor valaki autót készül vásárolni, több szempontot is figyelembe vesz a végső döntés meghozatala előtt. Természetesen fontos, hogy milyen célra akarja használni és mennyi pénze van rá, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a kiszemelt márka hányadik helyen szerepel a lopott autók toplistáján, mert senki sem szeretne azonnal a tolvajok célkeresztjébe kerülni. Ezek a listák évről-évre változnak, bizonyos márkák előretörnek, mások veszítenek „népszerűségükből”, de néhány általános következtetést azért így is le lehet vonni az elmúlt évek statisztikáit böngészve.

Azokat az autómárkákat lopják a legsűrűbben, amelyekből a legtöbb van. Az ok pofonegyszerű: a feketepiacon ezeknek az alkatrészeire a legnagyobb a kereslet. A kocsik többségét ugyanis a lopás után órákon belül szétszerelik, és beazonosíthatatlan eredetű alkatrészként teszik pénzzé, így a lebukásnak szinte minimális a veszélye, míg ha hamis rendszámmal vagy átütött motorszámmal „egészben” próbálnák eladni, akkor sokkal könnyebben utolérné őket a rendőrség. Mivel az utakon rengeteg a Ford, a Toyota és a Volkswagen, nem meglepő, hogy a Nemzetközi Autóvadász Egyesület adatai szerint ezeket fenyegeti a legnagyobb veszély, de az utóbbi időben Magyarországon forgalomba helyezett sok használt BMW is igényli az olcsó alkatrész-utánpótlást, ezért a tolvajok körében ez a márka is egyre népszerűbb.

Jó hír azonban, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent az autólopások száma, aminek a szakemberek szerint három oka van. Az egyik, hogy 2014-ben az ORFK-n belül felállt egy önálló nyomozócsoport, amelynek kizárólag az autótolvajok elleni harc a feladata. Ők elsősorban nem a lopott autók felkutatására koncentrálnak, hanem az autótolvaj bandák lefülelésére. A második ok, hogy egyre kevesebb bűnöző foglalkozik autólopással, inkább más, jövedelmezőbb bűncselekmények felé fordultak, mint amilyen az embercsempészet. A lopások csökkenésének harmadik oka pedig az, hogy az autósok egyre tudatosabban védik járművüket. Becslések szerint több százezer autóba van beépítve valamilyen egyszerű, ám hasznos rejtett kapcsoló, illetve egyre többen választják a jármű felügyeleti rendszerek nyújtotta védelmet.

A CRITERION szolgáltatásának igénybe vételével biztonságban tudhatja autóját, 24 órás központi felügyeletünk ugyanis állandó megfigyelés alatt tartja gépjárművét, amelyet szükség esetén távolról is tudunk blokkolni, mindez a műholdas helymeghatározással kiegészítve igazán hatékony védelmet biztosít a tolvajok ellen.

Forrás: https://www.vezess.hu/magazin/2018/04/16/visszaternek-regi-kedvencukhoz-autotolvajok/