criterion-facebook-a-betorok-legjobb-baratjaAmikor elmész este a haverjaiddal vacsorázni, kiírod a Facebookra vagy a Twitterre? Ha igen, akkor te a betörők kedvenc célpontjai közé tartozol.

Változnak az idők. Manapság a betörők legfontosabb eszközei között már nem csak pajszer vagy fúrógép szerepel, hanem Twitter- és Facebook-profil is. A tolvajok és egyéb, értékeinkre pályázó bűnözők előszeretettel használják a közösségi oldalakat, és könyörtelenül kihasználják, ha valaki élete minden mozzanatát dokumentálja az online térben.

Hogyan maradhatunk biztonságban úgy, hogy nem szüntetjük meg Facebook-profilunkat? A Criterion összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat, amelyeket érdemes betartani, ha valaki nem szeretne arra hazaérni, hogy megszabadították értékeitől.

  • Nézzük át a saját Facebook-profilunkra feltöltött fotókat és posztokat egy betörő szemével. A bűnözők gyakran innen tudják meg, ki hol lakik, hol dolgozik, hova jár enni, mikor jár istentiszteletre, stb. Ha a profilunkat bárki megtekintheti, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt nem mindenki jó szándékkal teszi. Mi a teendő? A biztonsági beállítások menüpont alatt állítsuk be, hogy kik láthatják adatainkat és a megosztott tartalmakat. Soha ne igazoljunk vissza ismeretleneket. Személyes adatainkat, mint a telefonszámunk, a lakcímünk vagy születési dátumunk, ne adjuk meg, mert így sokkal könnyebben beazonosíthatnak bennünket.
  • Tartsuk titokban a közelgő utazásokat. Egy világkörüli útról inkább utólag posztoljunk, ne hívjuk fel a betörők figyelmét arra, hogy a lakásunk hetekig-hónapokig üresen fog állni.
  • Ne osszunk meg információkat a napi rutinunkról. Mivel a legtöbb betörést délelőtt 9 és délután 2 között hajtják végre, minden olyan bejegyzés, ami arról árulkodik, hogy még mindig a munkahelyünkön vagy az iskolába vagyunk, növeli az esélyét annak, hogy a mi lakásunk lesz a következő célpont.
  • Kapcsoljuk ki a helymeghatározást. A GPS-szel ellátott okostelefonok kétségkívül megkönnyítik az éttermek keresését, ugyanakkor automatikusan kiposztolják Facebookra, Twitterre, Instagramra, stb., hogy hol vagyunk.

Online jelenlétünk korlátozása azonban nem jelent automatikus védelmet a betörések ellen, aki valódi biztonságot szeretne, az válassza a Criterion távfelügyelet szolgáltatását!