critreion james bondes a magyar valoságA Mission Impossible sorozat és az egyéb, high-tech felszereléseket felvonultató alkotások előtti korszak krimijeiben, kémfilmjeiben rendszeresen visszatérő motívum volt az, amikor a főhős egy hitelkártya segítségével másodpercek alatt kinyitja egy szállodai szoba vagy lakás ajtaját. Mivel akkoriban nálunk még nem voltak hitelkártyák, nehéz lett volna élesben tesztelni módszert, a jelenet azonban sokaknak beleégett a memóriájába. De vajon tényleg ki lehet nyitni egy ajtót egy hitelkártyával?

Nos, a helyzet az, hogy ha egy ajtó nincsen kulcsra zárva, és kívülről például nem kilincs, hanem ajtógomb van rajta, akkor egy hitelkártyával – vagy bármilyen erős műanyaglappal – valóban ki lehet nyitni, Magyarországon azonban mégsem terjedt el a módszer, leginkább azért, mert bármilyen hatékony finomnyitó technikák léteznek, a betörők többsége ragaszkodik a jól bevált eszközeihez. A magyar betörések többségét ugyanis pajszerrel követik el, ha pedig nem az ajtót feszítik fel az elkövetők, akkor a zárat fúrják meg, vagyis titkos ügynökök elegáns és aprólékos módszerei helyett nálunk inkább erőből dolgoznak.

A betörők számára a legfontosabb szempont a gyorsaság. Éppen ezért sokszor annyi is elég, ha jobb (vagy jobbnak látszó) zárat veszünk, mint amilyen a szomszédnak van, a bűnözők ugyanis többnyire a kisebb ellenállás felé mennek. De ez a tétel nemcsak szomszédos lakások, épületek esetében igaz, hanem egy házon belül is, tehát hiába szerzünk be befeszíthetetlen bejárati ajtót és fúrásvédett pajzsot, ha a teraszon üveges ajtó van, a betörők inkább utóbbit fogják választani.

A legbiztosabb védelmet azonban a távfelügyelet nyújtja, amikor igazi profik járőröznek a környéken, és a riasztástól számított néhány percen belül a helyszínre érkeznek, hogy tetten érjék az elkövetőket. A Criterion csapata számtalan alkalommal hiúsított már meg bűncselekményt, a betörők ugyanis azonnal menekülőre fogják, ha megzavarják őket, a tulajdonosnak pedig ellopott értékei helyett általában csak egy zárat kell pótolnia. Ha valódi védelemre vágyik, válasszon Ön is minket!