criterion a négylábú riasztóA kutya az ember legjobb barátja és hűséges társa már évezredek óta, és akkor is nagy hasznát vehetjük, ha értékeink megóvásáról van szó. Akár kertes házban lakunk, akár lakásban, egy kutya általában hatékony védelmet jelent a betörések ellen. Ha termete miatt nem is mindig alkalmas arra, hogy megállítsa a betörőt, ugatásával a legkisebb kutya is fel tudja lármázni a környéket, ami sokszor éppen elég ahhoz, hogy a mindig a legkisebb ellenállást kereső elkövetők más célpont után nézzenek. A kutya érzékszervei közismerten élesebbek az emberekénél, ezért egy házőrző legtöbbször már „felkészülten” várja a rossz szándékkal érkező idegeneket, és onnantól fogva már csak a kiképzésén múlik, hogy mit tesz vele: elkergeti, megfogja vagy megsebesíti.

Természetesen a házőrző kutyák ellen is léteznek módszerek, a leggyakoribb az, amikor valamilyen altatóval vagy méreggel megspékelt húsdarabot dobnak be nekik, amivel ártalmatlanná teszik őket, de olyanról is hallottunk már, amikor egy tüzelő szuka segítségével vonták el a hímnemű négylábú figyelmét a házőrzésről. A mérgezést persze megelőzhetjük azzal, ha a kutyának megtanítjuk, hogy kizárólag a gazdájától fogadjon el ételt, a „csábítás” ellen pedig biztos módszernek tűnik, ha nőstény házőrzőt választunk. Ilyen esetek azonban ritkán fordulnak elő, a betörők sokszor kapásból kihúzzák a listájukról a „kutyás házakat”.

Léteznek speciális őrző-védő kutyák, mint a rottweiler, a német juhász vagy a komondor, ezek a fajták nem csak fizikálisan, de intellektuálisan is tökéletesen alkalmasak arra, hogy megakadályozzanak egy betörést. Az ugatásával talán egy csivava is fel tudja lármázni a szomszédokat, de még a legelszántabb betörőnek is megremeg a lába, ha egy rottweilerrel találja szembe magát.

Kutyát persze nem mindenhol lehet tartani, és az is tény, a házőrzők nem csak akkor ugatnak, amikor betörő közeledik, ezért aki a csöndet és a biztonságot szereti, annak a távfelügyeletet ajánljuk, a Criterion biztonsági szolgálata garantáltan ugatás nélkül védi értékeit!