criterion-hol-a-legtobb-a-betoresÉrdekes összefüggésekre figyelhet fel az ember, amikor a betörések statisztikáit böngészi európai és világviszonylatban. Egy 2014-es összesítés szerint ugyanis Hollandia és Dánia toronymagasan vezet a betörések számában, miközben ez a két ország rendre az élbolyban szokott végezni a legboldogabb illetve legélhetőbb országok listáján is. 2014-ben 100 000 emberre több mint 1500 betörés jutott a hollandoknál, míg a lista másik végén lévő Jordániában, Azerbajdzsánban vagy Nepálban ez a szám az 1-et sem éri el. De még a világ egyik legveszélyesebb országaként számon tartott Kolumbiában is mindössze átlagosan 90 betörés jut egy százezres városra.

Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy a betörések elsősorban a jóléti államok lakóit fenyegetik. Hollandiában illetve Dániában (vagy az európai lista harmadik helyén álló Svédországban) valószínűleg sokkal többen engedhetik meg maguknak, hogy hosszú nyaralásokra utazzanak és üresen hagyják a lakásukat, míg az azeriek vagy nepáliak feltehetően ritkábban tehetik meg ugyanezt. Szintén a jóléti államok sajátja, hogy az átlagemberek is olyan anyagi javakkal rendelkeznek, amelyekért a betörőknek érdemes vállalniuk a lebukás kockázatát. A Facebookra, Twitterre, Instagramra kiposztolt rengeteg információról nem is beszélve, ami szinte percre pontosan tájékoztatja az érdeklődő bűnözőket arról, ki merre jár.

De mi a helyzet Magyarországgal? Hol a helyünk ebben az összesítésben? Annak ellenére, hogy a panaszkodás és a kesergés igazi hungarikumnak számít, a 2018-as GDP szerinti lista szerint bőven a világ leggazdagabb egyharmadába tartozunk (a 192 vizsgált országból az 58-ik hely a miénk), ennek megfelelően a betörések számában is a középmezőnyben helyezkedünk el. A fent említett 2014-es statisztika szerint hazánkban 100 000 emberre mintegy évi 300 betörés jut, ami közel 10 millió lakossal számolva majdnem 30 ezer. Tekintélyes szám.

Mi lehet a megoldás? A legbiztosabb védekezés a betörés ellen, ha soha nem lépünk ki a házunkból, lakásunkból, és a nap 24 órájában éberen figyeljük az ajtókat, ablakokat. Akinek ez nem megoldható (mert esetleg dolgoznia, aludnia, urambocsá, nyaralnia támad kedve), azoknak marad a távfelügyelet, amikor a riasztórendszer egy nagy tapasztalattal rendelkező biztonsági cég járőreit riasztja, akik percek alatt a helyszínre érnek. Ebben tud segíteni a Criterion csapata!